Dette med små barn og søvn er ikke alltid så lett. Å sikre den gode nattesøvnen er noe som opptar de fleste småbarnsforeldre, og drømmen er å få de søte små inn i et levelig sovemønster så snart som mulig. Forventningene til barnets søvn stemmer kanskje ikke alltid med virkeligheten, og evig søvnmangel kan slite på både små og store. Heldigvis er det hjelp å få.

Nettene med små barn kan by på sine utfordringer. God søvn er viktig, men hvorfor skal det være så vanskelig å få det til? Det finnes dessverre ikke noe enkelt og entydig svar på hvordan barn skal sove best mulig. Faktisk er det like mange svar som det finnes barn, eller foreldre for den saks skyld.

Det kan være fort gjort å sammenligne ditt barn med andres, men det
eneste man oppnår da er gjerne å bli enda mer stressa. Alle barn er forskjellige og følger sin egen utvikling, og det som fungerer for andre behøver ikke nødvendigvis å være løsningen for dere. Det som er sikkert er at mange familier sliter med søvn, og det er absolutt ingen grunn til å føle seg alene.

Faste rutiner

Gode søvnrutiner er et fint sted å starte. Et fast leggeritual kan være en smart måte å sikre barnet god søvn på. Legg barnet til en nokså fast tid hver kveld. Overtrøtte barn vil trenge ekstra lang tid på å roe seg, og i verste fall kan uroen forplante seg utover natten. Det kan forstyrre søvnen. Innfør gjerne en hyggelig rutine som gir barna assosiasjoner til søvn og hvile.

Eksempler på dette er for eksempel en sang, et bad, eller beroligende massasje. Å bytte ut dyna med en sovepose kan også ha god virkning. Følelsen av å bli pakket inn i en myk og god pose, sin egen lille kokong, kan hjelpe babyen til å slappe av når det nærmer seg kvelden. Så kan babyen bare bæres rett til sengs, når øynene begynner å falle igjen av seg selv.

Etter hvert vil de kjenne igjen posen, og forbinde den med leggetid. Soveposen er også enkel å ta med når dere skal ut å reise, og kan gjøre det lettere å falle til ro i en fremmed seng.

svøpe sovepose til baby fra australske ergopouch
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gi barnet trygghet

De minste kan ha mange oppvåkninger i løpet av en natt. Det er fullstendig normalt, og kan skyldes flere ting. Hvis grunnen er at de er sultne eller at bleien er full, er løsningen rimelig grei. Andre grunnleggende behov er at de må føle seg varme og trygge. Et mykt fang og en beskyttende favn er utvilsomt det mest effektive for å få barnet til å falle ro.

Men midt i nattens mulm og mørke er det ikke alltid man er klar for oppgaven. Foreldre har som kjent også et søvnbehov de behøver å få dekket. En sovepose kan gi noe av den samme trygghetsfølelsen; den omfavner barnet hele natten gjennom, samt holder det behagelig varmt.

Behagelig sovetemperatur

Riktig sovetemperatur er viktig for at barnet skal føle seg vel. Ikke for varmt, og ikke for kaldt. En liten endring kan være nok til at de blir urolige, som igjen kan føre til at de våkner. De minste kan ha en tendens til å sparke av seg dyna eller teppet i løpet av natta. Kanskje har dere fått en liten propell, som snurrer rundt og ender opp med å sove i alle retninger i senga.

Da hjelper det lite å pakke dem inn i flere lag, når det ene laget befinner seg i en krøll i fotenden. Løse tepper kan også havne over ansiktet, og i verste fall risikere overoppheting eller hindre pusten.

Da kan det være en god løsning å bytte ut dyna med en sovepose. Soveposer blir mange steder regnet som den tryggeste måten å sove på for et lite barn. I enkelte land har det vært anbefalt å ikke bruke dyne før barnet er så mye som tre år. Soveposen sørger for jevn temperatur hele natten, barna unngår å bli kalde fordi de sparker av seg dyna, eller varme fordi den er for tykk.

Hvis nurket skal mates kan det tas opp med posen på, og legges tilbake igjen når det er ferdig uten temperaturendring.

Effektive bleieskift

En annen fin fordel med soveposen er at dere kan skifte bleie på en enkel og smidig måte, uten at barnet våkner helt. Blir det for mye romstering eller forandring i temperatur, kan man risikere at søvnen blir så forstyrret at det tar lang tid å sovne igjen.

En sovepose med åpning i bunnen gjør det forholdsvis lett å bytte bleie. I motsetning til om åpningen for eksempel er på ryggen, som faktisk kan være tilfellet på enkelte poser. Den som greier å gjennomføre den bytteballetten uten at barnet våkner fortjener en premie.

Praktisk pysj sovepose

Et alternativ til den tradisjonelle soveposen er pysj sovepose fra Ergopouch. I utgangspunktet er det en vanlig sovepose, men som med enkle grep kan gjøres om til en dress ved hjelp av glidelåsene i bunnen. Ikke alle barn føler seg komfortabel i en vanlig sovepose, spesielt når de blir litt større og vil bevege seg mer fritt.

Den gir barna muligheten til å krype, gå og leke, uten å måtte skifte først. Sklisikringen under bena gjør at de kan bevege seg trygt rundt på til og med det glatteste stuegulv. Det at man kan forvandle den fra pose til dress gjør også at overgangen fra seng til bil eller vogn blir lekende lett.

Pysj soveposene er å få i ulike tykkelser, fra de lette sommerposene til de tykkere vinterposene, så man slipper å tenke på å ha flere lag under. Ermene på vinterdressen er i bomullsfleece, og kan brettes ned så de fungerer nærmest som en vott. I tillegg er alle dressene laget av økologisk bomull, som er mykt og skånsomt mot huden og uten skumle kjemikalier.

Pysj soveposen finnes i flere størrelser, fra 2 måneder og helt opp til fire år. Med andre ord følger de barnet i dets utvikling, så de får muligheten til å kose seg i posene sine i lang tid fremover.