Å få babyen til å finne roen er en velkjent utfordring for de fleste nybakte foreldre. Det er kanskje ikke så rart heller, når man tenker på den brå overgangen fra mors trygge mage, til det uvante livet utenfor. Å svøpe baby er en gammel teknikk som går ut på å pakke inn babyen, og kan ha god virkning. Det kan imidlertid være vanskelig å få til, men heldigvis finnes det et enklere alternativ.

I mange måneder har babyen kost seg inne i sin egen lille, behagelige hule. Den har hatt det varmt og godt, med akkurat passe med plass til å bevege seg. Nå når den er på utsiden er alt plutselig veldig uvant. Det er ikke så lett å falle til ro på dette nye, kanskje litt skremmende stedet, bortsett fra i mor eller fars armer. Og hadde det vært opp til babyen, ville den helst blitt båret rundt til alle døgnets tider. Mange foreldre gjør også som kjent hva som helst for å få babyen til å sove, om det er å bysse, bære, begi seg ut på lange trilleturer eller kjøre babyen rundt i bil på kveldstid. Håpet er jo å få barnet til å finne roen, også utenfor mors mage, men hvordan i all verden fikser man det?

Svøpe tradisjonelt

Å svøpe baby er en måte å få babyen til å føle seg trygg og varm på. Studier har faktisk vist at barn som var svøpt gråt mindre, og sov litt lenger og dypere enn om de ikke var det. Svøping fungerer ved at barnet pakkes inn i et klede, så bare hodet stikker ut. Babyen vil da kjenne et lett press mot kroppen, akkurat som i livmoren. Det kan derimot være litt trøblete å få det til riktig, og teknikken har vært omdiskutert. Blir det for løst, er det en sjanse for at babyen vil komme seg fri, og en flik av tøyet kan komme til å dekke hodet. Det kan igjen føre til at det blir for varmt, og til og med hindre pusten. Er det for stramt blir det ubehagelig. Babyens ribbein er ennå såpass tøyelige, og det kan være fort gjort å bli for overentusiastisk i innpakkinga. Det skal i tillegg være nok rom til at bena kan falle til siden, noe som er viktig for hoftenes utvikling.

Babyen mangler filter

Svøping, gjort riktig, kan ha flere fordeler. Det kan hjelpe med å roe babyen om den er overtrøtt, reagerer på overstimulering eller har magesmerter. Helt i begynnelsen har de ennå ikke utviklet noe filter for ytre stimuli. Til og med de minste ting, som for eksempel sin egen hikke, kan virke forstyrrende. Og igjen føre til at de blir urolige og våkner fra søvnen. Ved å pakke dem godt inn med armene tett inntil kroppen, vil det gi dem en følelse av trygghet. Selvfølgelig blir det ikke riktig det samme som en omsorgsfull armkrok, men skal likevel ha god effekt. Det å svøpe baby kan nemlig gi noe av den samme følelsen som å bli holdt.

Ukontrollerte reflekser

Små babyer pleier å ha en slags ukontrollerte reflekser i armene, den såkalte Moro-refleksen. Den gir seg utslag ved at de plutselig kaster armene sine ut fra kroppen når de opplever fare. Samtidig går pusten raskere, og blodtrykket og hjertefrekvensen øker. Dette kan utløses ved for eksempel en høy lyd, en brå bevegelse, latter eller sterkt lys. Denne refleksen avtar gradvis, og gir seg som regel etter at de har passert 6 måneder. Den er helt ufarlig, men ikke alltid så praktisk når det er tid for å sove. Det kan bokstavelig talt rykke den lille ut av sin søte, dype søvn. Å svøpe baby vil hindre denne refleksen til en viss grad, i og med at armene er pakket inn.

Den enkle svøpe løsningen

Om dere vil prøve å svøpe babyen, men ikke har lyst til å begi dere ut på den tradisjonelle teknikken, er det mye enklere å bruke en ferdig svøpepose. For det første sitter den akkurat som den skal; den omfavner overkroppen uten å stramme, samtidig som det er tilstrekkelig med rom for bena. Åpningen i halsen er akkurat passe trang så barnets hode ikke havner inni posen. Mens tradisjonell svøping kun skal benyttes over korte perioder og under oppsyn, er en svøpepose fullstendig trygg.

Svøpepose med flere funksjoner    

Ergopouch har designet den smarte svøpeposen Cocoon Swaddle, som har to funksjoner i én. Den kan brukes både til å svøpe baby, altså med armene inni, og som en vanlig sovepose med armene fri. I armhulene er det nemlig trykknapper som gjør det enkelt å endre posen. Når babyen ennå er svært liten kan det være en fordel å pakke inn armene, og etter hvert når den blir større er det bare å åpne opp. Det anbefales at de har armene ute når de har kommer til det stadiet at de kan rulle rundt av seg selv. Et lurt tips er å forsøke med en arm om gangen, så blir overgangen lettere.

Bunnen av svøpeposen er forsynt med glidelås som går begge veier, og gjør at den er enkel å få av og på. Det vil også si at bleieskift kan gjennomføres uten å ta av posen helt. Cocoon Swaddle fås i materialer som organisk bomull eller bambus. Disse myke og lette stoffene er snille mot den sarte babyhuden. De er også pustende, og unngår at det blir klamt inne i posen. Svøpeposen er svært tøyelig og vil ikke hindre pusten på noen måte, samtidig som den vokser med barnet.

Trygg og varm

Babyen behøver ikke klær under svøpeposen. Den er å få i forskjellige tykkelser og kan tilpasses til årstiden. Det er heller ikke nødvendig med noe form for teppe over, i så fall må det dyttes sikkert på plass så det ikke havner over babyens ansikt. Med armene på innsiden av posen, har den ingen måte å fjerne det på.

Andre fordeler med en svøpepose, er at den kan hjelpe babyen med å holde fokus under amming, fordi den holder armer og ben unna veien. Den forhindrer nyfødte å klore på seg selv, og ikke minst sørger den for at babyen holder seg varm, før den kan regulere kroppsvarmen selv. Hvis posen også brukes til dagsoving, kan det hjelpe babyen med å sovne lettere også andre steder enn i sengen. I stedet for at det bare er far og mor som blir assosiert med sovetid, kan posen i seg selv være det som får babyen til å slappe av og føle seg trygg.

Hvis du vil lese mer om svøping av babyer anbefaler vi disse artiklene fra lillemini; https://lillemini.com/category/svoping/