Behagelige klær som er gode å bevege seg i er det beste for barnet.

Barn er som kjent aktive fra de står opp om morgenen til de legger seg om kvelden, da er det utrolig viktig at de har gode klær å leke i. Men hva menes egentlig med det?

Det finnes utrolig mye flotte barneklær på markedet. Men det vi voksne synes er fint, er ikke nødvendigvis det beste valget for barnet ditt. For det viktigste er ikke hvordan de fremstår, men hvordan de føles. Og ikke mist, hva de inneholder. De fleste tekstiler tilsettes nemlig flere skadelige stoffer under produksjon, noe som ikke er det beste for den fintfølende barnehuden.  

Den viktige leken

De fleste er enige om at fysisk aktivitet har mange fordeler, og dette er spesielt gjeldende i oppveksten. Små barn er i konstant utvikling, og den beste måten å mestre nye ting på er nettopp gjennom lek. Mye bevegelse i barndommen gir også et godt grunnlag for fysisk aktivitet for resten av livet. Gjennom den aktive leken kan de i tillegg lære hvordan de skal samarbeide og hvordan det sosiale samspillet fungerer i en gruppe. Det har også vist seg at barn som beveger seg har bedre konsentrasjon, noe som igjen er utrolig viktig for videre læring.

Klær til aktive barn, som følger kroppen

Barna bruker hele kroppen når de leker, og har ingen grenser når det kommer til å utforske omgivelsene rundt seg. De opplever verden gjennom bevegelse og lek, og er gjerne høyt og lavt; kryper rundt på gulvet, hopper på madrasser, klatrer på stoler, strekker seg så lang de er på sofaen, danser, løper og spinner. Med så mye aktivitet er det godt å ha plagg som følger kroppens mange krumspring og lar dem bevege seg fritt. For små kropper som trives best når de får røre på seg kan trange bukser eller irriterende sømmer være med på å dempe lekegleden. De trenger lette og myke plagg som puster, som hverken gnager eller gnisser noe sted. Kort sagt: klær aktive barn kan turne i. Og det er ingen som turner i smale jeans eller stive skjorter. Det kan være fristende å kle dem opp, men det er viktig å huske at barn er barn, og ikke små voksne.

En liten men viktig detalj, som amerikansk lukning over venstre skulder. At plagget er lett å ta av og på er viktig for barnets motivasjon.

Klare selv

Barn vil gjerne klare seg mest mulig selv. Det vil være med på å gi dem den herlige mestringsfølelsen, og de blir mektig stolte når de kan kle av og på uten hjelp fra voksne. Dette skaper glede og indre motivasjon. Spesielt i barnehagen er det viktig med klær som er lette å hanskes med. Det er ikke noe gøy når de må slite med harde knapper, umulige beltespenner

eller utilgjengelige glidelåser. Klær som er elastiske og har strikk i livet er perfekt for aktive barn som ønsker å være selvstendige. De bør være romslige i halslinningen og heller litt for store enn for små. God bevegelighet er alfa og omega for klær aktive barn skal trives i.

Den sarte barnehuden

Huden hos de minste barna er tynn og sart, og har ennå ikke utviklet et godt nok beskyttelseslag. Enkelte tilsetninger i klær kan derfor raskt irritere sensitiv hud, og skadelige kjemikalier kan lett trenge inn. Huden vår har den evnen at den absorberer stoffer den kommer i kontakt med, og dette gjelder da særlig hos små barn. Tekstiler kan være skyld i at de utvikler allergiske reaksjoner og eksem. Ofte kan det være snakk om flere årsaker som virker sammen og kanskje forsterker hverandre. Som nevnt gjennomgår de fleste tekstiler en kjemisk prosess når de framstilles, og er barnets hud spesielt ømfintlig kan det føre til uønskede reaksjoner. I motsetning til klær med syntetiske fibre, er ikke klær som er fremstilt økologisk tilsatt noe som kan være skadelig for miljø eller mennesker. Økologisk ull eller bomull for eksempel, er trygge valg for den sarte, myke barnehuden.

Økologisk bomull

Økologisk bomull er naturlig myk, og det behøves derfor ikke noen form for kjemiske mykgjørere. Den er vennlig mot huden, komfortabelt å ha på seg og i tillegg skånsom for naturen. Enkelte syntetiske stoffer, som for eksempel polyester, kan oppleves like myke og behagelige som bomullstøy, men disse stoffene puster ikke like godt. De har heller ikke den egenskapen at de trekker til seg fuktighet, og kan lett bli elektrisk ladet. Hvis barnet er plaget med kløe på grunn av eksem, behøver det klær som er fine og myke, i tillegg til at de puster. Gjør de ikke det, kan det være med på å forverre plagene. Derfor anbefales bomullstøy uten noen form for tilsetninger. De fleste forbinder kanskje bomull med natur, mykhet og komfort, men sannheten er at mye av den konvensjonelle bomullen man får kjøpt i dag har blitt dyrket frem ved hjelp av miljøgifter og er behandlet med diverse tekstilkjemikalier under produksjon. Ved å velge den som er merket økologisk, unngår man disse stoffene.

bilde som viser aktivt barn som klatrer i tre. med grå joggedress av ull og bambus
Gode klær er klær aktive barn kan bruke hele året. Klær som lar barna bevege seg og som puster.

Økologisk ull

Klær av ubehandlet ull har mange gode, naturlige egenskaper. De isolerer både mot kulde og varme, også når de er fuktige. De puster, er myke og elastiske og ikke minst slitesterke. Der andre typer stoffer ofte slites i vask, vil ull først og fremst slites av bruk. Oppstår det hull, og det gjør det jo gjerne i klær aktive barn bruker, er stoffet enkelt å lappe. Slik kan levetiden på et ullplagg flerdobles. Ettersom disse plaggene varer såpass lenge, vil det også være med på å redusere klesbunken. Barn som ikke er vant med ren ull kan gjerne synes at det klør litt, derfor kan det være fint å velge en blanding. Silke er et glatt stoff, som i kombinasjon med ull vil føles mer behagelig mot huden og motvirke irriterende kløe. Bambusviskose er en annen variant som fungerer ypperlig i blanding med ull. Dette er et fint materiale, som i likhet med silke har egenskaper som fungerer godt med ull. Begge disse ullblandingene utgjør plagg som holder på varmen og ikke inneholder noen form skadelige tilsetninger.  

Å velge klær aktive barn kan ha det gøy i, som er økologisk merket er uten tvil det beste og tryggeste valget, både for barna og miljøet. Fordi barn behøver gode, myke plagg som varer lenge, som i tillegg tåler mye lek og aktivitet.